بررسی اثرات پرانگوس فرولاسه بر باکتری های پوسیدگی زا در مقایسه با کلرهگزیدین

نوع مقاله : مقاله مروری

نویسندگان

1 استادیار، گروه آمارزیستی و اپیدمیولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی زنجان، زنجان.

2 دانشیار، گروه بیوتکنولوژی دارویی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی زنجان، زنجان.

3 دانشیار، گروه میکروبیولوژی و ویروس شناسی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی زنجان، زنجان.

4 دانشیار، گروه دندانپزشکی کودکان، دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی زنجان، زنجان.

5 دندانپزشک، دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی زنجان، زنجان.

چکیده

پوسیدگی دندانی و بیماری پریودنتال از شایع ترین مشکلات دهان می باشد. با توجه به عوارض جانبی عوامل ضد باکتری شیمیایی محققان در جستجوی محصولات ارگانیک و گیاهی برای جلوگیری از پوسیدگی دندان و بیماری‌های پریودنتال بوده‌اند. مطالعه حاضر با هدف بررسی اثرات پرانگوس فرولاسه بر استرپتوکوک موتانس، استرپتوکوک سالیواریوس، استرپتوکوک سوبرینوس و لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس در مقایسه با کلرهگزیدین (CHX) انجام شد. گیاهان از زنجان ایران تهیه و اسانس آنها با استفاده از دستگاه کلونجر جمع آوری شد. برای ارزیابی حساسیت باکتریایی به اسانس و CHX از روش چاه پلیت استفاده شد و گونه های مقاوم و حساس تعیین شدند. رقت‌های سریالی اسانس‌ها تهیه و حداقل غلظت بازدارنده (MIC) و حداقل غلظت باکتری‌کشی (MBC) تعیین شد. برای ارزیابی اثرات ضد باکتریایی چهار اسانس بر روی باکتری های مورد آزمایش از روش انتشار دیسک استفاده شد. مقادیر MIC و MBC نشان داد که اثرات ضد باکتریایی اسانس مورد آزمایش کمتر از CHX بود. همچنین برخی از اسانس ها تأثیری بر گونه های باکتریایی نداشتند. ارزیابی‌های بیشتر برای ارزیابی اثر دهان‌شویه‌های حاوی این اسانس بر روی گونه‌های میکروبی موجود در حفره دهان برای ارزیابی اثر ضد میکروبی به عنوان جایگزینی برای عوامل شیمیایی در محیط بالینی توصیه می‌شود.

کلیدواژه‌ها



مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده
انتشار آنلاین از تاریخ 09 مهر 1403
  • تاریخ دریافت: 14 آبان 1402
  • تاریخ بازنگری: 11 شهریور 1403
  • تاریخ پذیرش: 09 مهر 1403